Smaakmakkers

Smaakmakkers - aflevering 6 - die van 't paard

Hoofdafbeelding voor artikel Smaakmakkers - aflevering…

Smaakmakkers - aflevering 6 - die van 't paard

In de laatste aflevering van dit seizoen eten de smaakmakkers heerlijk paardenvlees aan de Mirabrug in Hamme. Bert-Jan en Steven leren bij De Nil vleeswaren Marie-Anne en vooral haar ambacht kennen.  Daarna maken ze paardenfilet met een saus van Achelse Blauwe, afgetopt met een feestwijn uit Zuid-Afrika.




De Nil Paardenbiefstuk


Benodigdheden voor vier personen:


1 stuk boulogne De Nil


200 g gerookte paardenvlees De Nil


Olijfolie


Schanullen


4 stuks paardenfilets (ca. 250g)


1 stuk gerookte scamorza


Porto


0,5 l bruine kalfsfond


0,3 l room


150g Achelse Blauwe kaas


6 grote vastkokende aardappelen


1 witte ui


1 takje rozemarijn


Ganzenvet


1 krop sla


Bieslook


Mayonaise


Witte wijnazijn


Bloemsuiker


Bereidingswijze:


Leg fijngesneden boulogne op een grote schaal met het paardenvlees. Het gerookt paardenvlees besprenkel met olijfolie en fijngesneden schanullen. Rasp er een beetje scamorza over. Kruid de paardenfilets met peper en grof zout en bak deze naar gewenste bakwijze. Laat een goede scheut porto inkoken tot gewenste dikte. Voeg een scheut kalfsfond toe en laat dit voor de helft inkoken. Voeg de room toe en laat dit inkoken tot sausdikte. Roer op het einde de kaas onder de saus. Schil de aardappel tonvormig en snij deze in gelijkmatige plakjes en bak ze krokant in ganzenvet langs één kant en draai ze om. Leg hierop fijngesneden ui. Als ze bruingebakken zijn, meng je ze even met de ui goed onder elkaar. Even zachtjes verder bakken en smaak af met grof zout en rozemarijn. Was de sla en doe hem in een grote kom en bestrooi royaal met fijngesneden bieslook en schanullen. Maak op smaak een vinaigrette van mayonaise, witte wijnazijn en bloemsuiker. Giet dit over de sla net voor het serveren.


Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image