Smaakmakkers - aflevering 1 - die over paling
De smaakmakkers zijn terug! Met hun camper gaan ze op zoek naar ambacht. Ben herontdekt Vlaamse klassiekers met Chef Bert-Jan, butcher Luc en wijnkenner Steven. In de eerste aflevering maken ze paling klaar in het epicentrum van de palinghandel. Luc leert paling stropen, Bert-Jan maakt gebakken paling klaar op zijn manier en Steven verzorgt er een heerlijke wijn bij.
RECEPT:
Benodigdheden voor 4 personen
Olijfolie
8 mooie moten paling
Woodchips
3 bollen burrata
1 ui
Boter
Suiker
500g erwten
250g zure room
1/3 mierikswortel
1 limoen
worcestershiresaus
Zwarte peper
Dille
Koriander
Kervel
Bereidingswijze:
Kruid de paling met peper en zout, besprenkel hem met olijfolie en bak hem op de barbecue gaar tot de filet aan het uiteinde lichtjes van de graat komt. Strooi wat in water geweekte woodchips op het vuur en zet een deksel of omgekeerde pot op de barbecue en rook gedurende 5 minuten. Kook de erwten beetgaar in gezouten water en koel ze af in water met ijs. Stoof gesnipperde ui aan met boter, voeg de erwten toe en kruid af met peper en zout en voeg een beetje suiker toe. Rasp de mierikswortel fijn en meng met de zure room. Werk af naar smaak met limoensap, worcestersaus, zwarte peper en zout. Laat de burrata uitlekken en trek hem met een lepel in grove stukken en leg hem op een grote schotel. Hierop leg je de gestoofde erwten en de gebakken paling. Werk af met veel geplukte dille, koriander en kervel. Serveer met de mierikswortelsaus.