Politiek

Sarah Smeyers kandidaat voor voorzitterschap N-VA-fractie

door Nick De Backer

N-VA-politica Sarah Smeyers (35) is kandidaat om Hendrik Vuye op te volgen als fractievoorzitter in de Kamer. Vuye zette een stap opzij om zich in alle stilte te kunnen gaan bezighouden met het uitwerken van enkele wetteksten rond confederalisme. Een manoeuvre van de N-VA om de eigen achterban te sussen. Die vond dat de partij het communautaire te lang aan de kant heeft geschoven.

Vuye verlaat dus het parlement. Wie zijn stoel aan het hoofd van de N-VA-fractie mag innemen, is nog niet gekend. Gistermiddag zakte partijvoorzitter Bart De Wever naar Brussel af om daarover een vergadering te organiseren. Die bijeenkomst bood nog geen uitsluitsel, maar maakte wel duidelijk wie de fakkel van Vuye wil overnemen.

Eén van hen is Sarah Smeyers. Het Aalsterse kamerlid startte haar politieke carrière bij Jong N-VA in 2001. In 2003 stond ze voor het eerst op een lijst en vanaf 2007 heeft ze een plaatsje tussen de federale volksvertegenwoordigers. Ze kwam onlangs uitgebreid in het nieuws nadat ze voorstelde om van asielzoekers die liegen over hun leeftijd de terugbetaling van het onderzoek te eisen. Smeyers zorgde er ook voor dat tweede zitdagen bij openbare verkopen onwettig werden. De zogenoemde 'Wet-Smeyers'.

Toch wordt vooral Peter De Roover uit Gent genoemd als topfavoriet voor de functie. Wanneer de knoop definitief zal worden doorgehakt, is onduidelijk.