Nieuws

Kleinere boeren verdelen hun producten steeds meer lokaal

Het aantal hoeveproducenten in ons land zit in de lift. Uit recente cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijkt dat in België meer dan 1.500 voedselprocenten hun producten rechtsreeks aan de consument verkopen. In 2010 waren dat er maar 585. Het FAVV definieert een hoeveproducent als 'elke voedselproducent die zijn product eerst verwerkt alvorens hij het zelf rechtstreeks verkoopt aan de consument.'

Bijna de helft van de hoeveproducenten verdeelt zuivelproducten (724), daarna komen de producenten van de plantaardige producten (437) gevolgd door de hoeveslagers (193). "Die stijging is voornamelijk te wijten aan het feit dat het niet zo goed gaat in de landbouw", zegt Guy De Praetere, nationaal secretaris van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). "Voor veel kleinere boeren is het zelf lokaal verdelen van hun producten de enige manier om zich staande te houden tegen de grotere producenten. De lokale boer moet op zoek naar meerwaarde."

Vorige week protesteerden de Boerenbond, de Groene Kring en de KVLV in oa. Lokeren, Sint-Niklaas en Geraardsbergen tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun producten. Hun protest was vooral gericht tegen de grote winkelketens.