Nieuws

“Geen kleinschalige waterkrachtcentrales op Dender”

Her en der gaan ideeën op om op de Dender waterkrachtcentrales te bouwen. Uit een vraag van Marius Meremans aan minister van openbare werken Ben Weyts blijkt het geen optie te zijn om hier in te investeren. Er waren teveel problemen op vlak van ecologie, continuïteit in waterbeschikbaarheid en waterwegbeheer.

“Allereerste zijn de hoogteverschillen op de Dender zeer beperkt waardoor het rendement van de waterkrachtcentrale relatief laag zou blijven, daarnaast hebben waterkrachtcentrales ook het nadeel dat ze onze vispopulatie kunnen bedreigen. Het investeren in waterkrachtcentrales op de Dender is dus geen optie.”

Waterwegen en Zeekanaal heeft de haalbaarheid van waterkrachtcentrales op de Dender onderzocht en de hoogteverschillen ter hoogte van de stuwsluizen bedroeg tussen 0.50 m en ongeveer 2.50 m. Op basis van deze cijfers was er een klein potentieel voor de waterkrachtcentrales. Maar Waterwegen en Zeekanaal besloot om niet te investeren in waterkrachtcentrales op de Dender omwille van problemen met ecologie en continuïteit in waterbeschikbaarheid en waterwegbeheer. De goede werking van een waterkrachtcentrale hangt namelijk ook af van een voldoende stabiele aanvoer van water, wat in de Dender gedurende een lange periode allerminst het geval is. Het gevaar bestaat dat er een lokstroom voor vissen wordt gecreëerd. Tot op vandaag loopt het onderzoek naar oplossingen om migrerende vissen weg te houden uit turbulentie van stuwen, turbines en pompen.