Human Interest

"Driekoningentaarten elk jaar populairder"

We vieren vandaag Driekoningen. Bij die officieuze afsluiter van de feestdagen hoort natuurlijk taart. U kent ze wel, de overbekende driekoningentaarten. Wie de boon eet, mag de kroon dragen.


Onze reporter Matthias Van Barel ging vanochtend langs bij een patisserie in de Raapstraat in Sint-Niklaas. En wat blijkt: die traditie wordt elk jaar populairder. De bakker maakte vorig jaar 120 driekoningentaarten. Maar de vraag oversteeg het aanbod en dus bakte hij er voor vandaag maar liefst 150.

"Dat worden er misschien zelfs 200. Hopelijk zijn dat er genoeg. De mensen houden blijkbaar nog altijd van die traditie. Dit is leuk voor het hele gezin, vooral voor de kinderen. De gebakjes worden erg goed verkocht. Deze traditie wordt in ere gehouden", aldus bakker Koen De Beule van Patisserie Stefan.

En dat terwijl die andere traditie, het driekoningenzingen aan de deur, almaar meer lijkt te verdwijnen. De stad Sint-Niklaas kende vroeger een sterke driekoningentraditie. De stad heeft bijvoorbeeld ook een Driekoningenstraat. Elk jaar was er een grote driekoningenstoet, waarin de Drie Koningen zelf als reus meeliepen. Tegenwoordig bestaat deze folkloristische stoet niet meer en zijn deze reuzen stadseigendom.

Vanavond meer in het TV Oost Nieuws.

 

(Nick De Backer, Matthias Van Barel)