Nieuws

Vlaamse Milieumaatschappij: "Alleen overstromingen langs kleine waterlopen"

door Nick De Backer

De neerslagzone die over Vlaanderen trekt, zal niet tot overstromingen van woningen leiden langs de grotere waterlopen. Dat zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

"Kritieke overstromingen, waarbij gebouwen onderlopen, kunnen wel voorkomen langs de kleinere waterlopen zoals in het Denderbekken", zegt woordvoerster Katrien Smet. "Verwacht wordt dat in het Denderbekken en het Beneden-Scheldebekken de waterpeilen zullen blijven stijgen. Het alarmpeil is overschreden op vier plaatsen in Vlaanderen. Het gaat in Oost-Vlaanderen om de Bierbeek in Bazel, een deelgemeente van Kruibeke, en de Molenbeek in Massemen, een deelgemeente van Wetteren."

In Vlaams-Brabant bereikten de Vondelbeek in Opwijk en de Maalbeek in Wemmel het alarmpeil. De Vlaamse Milieumaatschappij verwacht op korte termijn dat nog meer waterlopen buiten hun oevers zullen treden.

"Er worden echter geen kritieke overstromingen vanuit de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie verwacht. Langs de kleinere waterlopen kunnen wel kritieke overstromingen voorkomen, zoals bijvoorbeeld langs de Kleine Beek in het stroomgebied van de Vondelbeek in het Denderbekken. Daar wordt een huis beschermd in de Hof ter Varentstraat om een overstroming te voorkomen. Ook in Grimbergen in het Dijlebekken worden kritieke overstromingen verwacht langs de Maalbeek", besluit Smet.