Human Interest

Huismus meest voorkomende vogel in Vlaamse tuinen

door Nick De Backer

De huismus is de meest voorkomende vogel in onze Vlaamse tuinen. Dat blijkt uit de resultaten van het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt. De mus staat voor het derde jaar op rij op de eerste plaats, gevolgd door de koolmees en de vink.

Meer dan 13.000 mensen telden mee afgelopen weekend. Bijna 309.000 vogels werden geteld. Het verschil tussen de koolmees en de vink, die vorig jaar nog een nek-aan-nekrace leverden, werd een stuk groter. Voor een verklaring moeten we vooral kijken naar het zachte winterweer tot eind vorige week. Vinken vonden nog voldoende voedsel in het open veld en daardoor bleven ze vaker weg uit de tuinen. Tegelijk werden andere vogels net aangetrokken door de bijzondere weersomstandigheden.

In Oost-Vlaanderen staat niet de huismus, maar de vink op één. Die wordt gevolgd door de koolmees en de kauw. De resultaten worden de volgende weken onder de loep genomen en vergeleken door tuinvogelexperts van natuurpunt voor het definitieve tuinvogelrapport.

Met het Grote Vogeltelweekend wil Natuurpunt wetenschappelijke gegevens verzamelen over de toestand van onze vogels. Met enkel professionele biologen zou het onmogelijk zijn om de honderdduizenden gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd wil de natuurvereniging mensen de schoonheid van de natuur in hun eigen tuin laten ontdekken en hen aanmoedigen om vogels te voederen gedurende de wintermaanden.

(foto: Wouter Cardoen)