Nieuws

"Grootste bende mensensmokkelaars ooit" gebruikte E17-parkings in Kalken en Waasmunster

door Nick De Backer

De federale politie van Oost-Vlaanderen en het parket hebben een bende mensensmokkelaars opgerold. Dat melden de kranten van het Mediahuis vandaag. De bende smokkelde vanuit ons land maandenlang tot twintig personen per nacht het Kanaal over. In totaal verscheepten ze meer dan 3.000 mensen.

Eind vorige week konden twee grote spilfiguren worden opgepakt. De bende opereerde vanop snelwegparkings langs de E17 in Kalken en Waasmunster. Ook de parking langs de E40 in Groot-Bijgaarden was populair. De illegalen werden op de parkings verzameld en in laadruimtes van vrachtwagens ondergebracht.

De bende zou vooral bestaan uit Koerden. De vluchtelingen betaalden zo'n tweeduizend euro per persoon voor de clandestiene oversteek. Vaak zouden de chauffeurs op de hoogte zijn geweest van hun illegaal transport. "Levensgevaarlijke praktijken", aldus parketmagistrate Eva Brantegem. "De illegalen werden vaak verstopt in koeltransporten."

Basak Ahmed Sleman (30) en Shamel Zorab (37) leidden volgens het gerecht de illegale carrousel. De spilfiguren konden worden opgespoord dankzij een samenwerking tussen de Belgische instanties en het britse National Crime Agency. De praktijken zijn vermoedelijk al veel langer dan een jaar aan de gang. In korte tijd werden de mensensmokkelaars rijk van hun handel. Dat bleek bij hun aanhouding afgelopen vrijdag. België vraagt de uitlevering van de verdachten. 

Vanavond meer in het TV Oost Nieuws. (foto: archief)