Politiek

Een column van Aalstenaar Niels De Rudder

Forza Aalst!


Zoek eens een partij die niet voor de postjes gaat en de belangen van elke inwoner van de stad wil verdedigen. Gedrukt op blinkend papier dan toch, meestal in aanloop naar verkiezingen toe, ver na zonsondergang door een trouwe partijsoldaat in uw brievenbus gemoffeld. Of via een advertentie in één van de vier gratis Aalsterse stadsmagazines, die vaak rechtstreeks van de brievenbus naar de doos met het oud papier verhuizen.
Tradities moeten voortgezet worden, dachten enkele handelaars van het actiecomité tegen eenrichtingsverkeer op de Moorselbaan in Aalst en Steve Herman van Vlaams Belang. Niet één maar op slag twee tradities willen ze in ere houden. De traditie van het oprichten van een nieuwe partij in Aalst, en de traditie van het opkomen voor de belangen van alle Aalstenaars! En de pot op met de postjes! Alé, als we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen, kunnen we niet anders hé, dat begrijpt u wel. Dan likken we ook aan de pot, maar wees gerust, dik tegen onze goesting! Dat is Forza Aalst!


Als we in Aalst op dit tempo nieuwe partijen blijven oprichten, moeten we ons stilletjes aan zorgen beginnen te maken. Zullen er nog voldoende Aalstenaars te vinden zijn die niet op een lijst staan en kunnen gaan zetelen in een stem- of telbureau? Erger, krijg al die kandidaten maar eens op het computerscherm zonder dat de stokoude bevolking een vergrootglas in het hokje moet smokkelen. Maar echt problematisch is dat geen mens er nog uitgeraakt. Dus laat mij u even in het doolhof sturen.


De rooien kunnen soms ook paars of groen zijn. De meeste blauwen zijn geel uitgeslagen. De gelen gedragen zich dan weer meer als blauwen. De groenen waren vroeger oranje maar nu meer rood dan groen. De zwarten zijn zwart gebleven maar er zijn nu ook zwarten met tinten grijs, blauw, geel en rood. Stop, dit is waanzin. Ik pak het anders aan. Over naar de meer gekende benamingen. De liberalen, de socialisten, de ecologisten, de Vlaams-nationalisten, de katholieken en de extreemrechtsen.


De mannelijke liberalen kan je herkennen aan hun al dan niet geverfd nektapijt en het dragen van een hippe kostuumvest en flashy plastron. De vrouwelijke aan het mantelpakje uit een poepchique boetiek (postcode 9320). Liberalen kan je ook herkennen aan het gebruik van moeilijke woorden en termen als daar zijn exploitatie, beheersprocessen, autofinancieringsmarge, bulletkredieten, quantitive easing. Maar hier schuilt een addertje onder het gras. Laat u dus niet vangen. Er is immers een Vlaams-nationalist van het mannelijk geslacht die ook puurt uit een peperdure woordenschat waar geen normaal mens iets van begrijpt. Maar dat was vroeger een liberaal. Dus het plaatje blijft wel kloppen. Stem Open Vld! Ze komen op voor de belangen van alle Aalstenaars!


De socialisten zitten, tja, ondertussen overal. Buiten gebonjourd, het afgestapt, elkaar aan de haren gesleurd, met modder besmeurd en de kleren van het lijf gescheurd. Maar geen nood, die zijn aan een paringsdans begonnen. Het is te zeggen, ze dansen de Sirtaki! En om de zeden te verlichten en de tongen los te maken, gieten ze gratis Ouzo op. Gratis, u hoort het goed. Socialisme voor (her)beginners! Tegenwoordig noemen ze zich wel liever de progressieven. Zucht, zo maken ze het ons natuurlijk opnieuw moeilijk. Stem sp.a of SD&P. En ja, met het risico een hamer en een sikkel tegen mijn hoofd geslingerd te krijgen, zelfs PVDA! Ze komen allen op voor de belangen van alle Aalstenaars!


De ecologisten hoor je van ver komen. Aan het belgerinkel. Hoor je iemand met sandalen aan de voeten over (bak)fietsen en fietspaden een boompje opzetten dan is Frank de weerman of een ecologist aan het woord. Maar ze doen meer dan dat alleen hoor. Op het einde van elk jaar delen ze ook een pluim uit. Een pluim die in mijn gat gestoken helemaal niet slecht zou staan. Stem Groen! Ze komen op voor de belangen van alle Aalstenaars!


De Vlaams-nationalisten, en dat is nu gemakkelijk zie, die komen in de gazet of op tv. Zie je een Aalsterse politieker in de media verschijnen en daar de lichte overdrijving niet schuwen? Met de vingers in de neus, het is een Vlaams-nationalist! En om het u nog gemakkelijker te maken, hoor je het woord 'verandering' ,dan komt dat zeker uit de mond van een flamingant, ofwel uit dat van, ik kan er ook niets aan doen, Frank de weerman. Stem NV-A! Ze komen op voor de belangen van alle Aalstenaars!


De katholieken zijn er altijd bij. ALTIJD! Gisteren, vandaag en morgen. Voila, dat is nu eens kort en bondig gezegd. En twijfel je? Vraag dan gewoon even om de tong uit te steken. Van dat jarenlang likken is er een dikke eeltlaag op gevormd. Stem CD&V! Ze komen op voor de belangen van alle Aalstenaars!


De extreemrechtsen herken je in eerste instantie aan hun kentekenplaathouder achteraan op de auto. Rechts naast het kenteken plakt een stickertje met een gitzwarte leeuw en de leuze 'Aalstenaar en Vlaming'. Niet dat dat zo extreem is natuurlijk maar je kan moeilijk op een Toyota 'keer terug naar eigen land' kleven. In tweede instantie herken je de extreemrechtsen aan het feit dat ze nooit mogen meelikken. 'Cordon sanitaire' om het in het schoon Vlaams te zeggen. In derde en laatste instantie kan je hen op zondag in het voetbalstadion terugvinden. De enige plek waar ze nog ongestraft vrank en vrij 'voile zwette' mogen brullen. Stem Vlaams Belang! Ze komen op voor de belangen van alle Aalstenaars (toch zeker voor zij die hier geboren zijn, Oilsjters spreken, in de winter wit zien -in de zomer mag het een tintje bruiner- en nooit matten richting het oosten uitrollen :-))!


U ziet, het is geen sinecure om de Aalsterse politiek te ontwarren en een keuze tussen de verschillende partijen te maken. Laat het mij u dus voor eens en altijd lekker gemakkelijk maken. Binnenkort wordt LDR opgericht! Links door rechts! Wat dat ook mag betekenen. Of beter, Lijst De Rudder, als dat gemakkelijker te onthouden is. Het zit nog in een embryonale fase maar het zal wel de partij in Aalst zijn die opkomt voor de belangen van elke Aalstenaar en niet voor de postjes gaat! Wij likken enkel aan de pot als we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen. Dat begrijpt u wel hé. Maar het zal wel dik tegen onze goesting zijn natuurlijk!