Nieuws

Opnieuw bende mensensmokkelaars opgerold

door Nick De Backer

De federale gerechtelijke politie en het parket van Oost-Vlaanderen hebben opnieuw een bende mensensmokkelaars opgerold. Het gaat om Iraakse Koerden uit het Antwerpse, allemaal tussen 25 en 31 jaar oud. Ze werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent en aangehouden.

Het onderzoek begon in november vorig jaar, tijdens een actie in het kader van de anti-inbraakcampagne '1 Dag Niet'. De politie controleerde toen voertuigen op de parking langs de E40 in Drongen. In één van de gecontroleerde auto's werden vijf Iraakse verstekelingen aangetroffen die naar het Verenigd Koninkrijk wilden reizen. Ze werden begeleid door twee Irakezen die een asielaanvraag lopen hadden in België.

Het parket besliste een onderzoeksrechter te vorderen en hij plaatste de twee verdachten onder aanhouding. Verder onderzoek door de FGP Oost-Vlaanderen bracht de betrokkenheid van nog twee andere verdachten aan het licht. Dat leidde uiteindelijk tot twee huiszoekingen in de vroege ochtend van maandag 25 januari 2016 in Antwerpen en Blankenberge. Daar werden de twee gezochte verdachten aangetroffen. In de late namiddag werden ook zij door de onderzoeksrechter aangehouden, waarna ze naar de gevangenis werden overgebracht.

Het viertal wordt er van verdacht betrokken te zijn op grote schaal mensen te hebben gesmokkeld richting het Verenigd Koningrijk. Deze nieuwe aanhoudingen komen er kort nadat de FGP Oost-Vlaanderen begin vorige maand een andere bende volledig kon oprollen. Op 7 januari werden toen twee belangrijke verdachten opgepakt in het Verenigd Koninkrijk die deel uitmaakten van een grotere bende mensensmokkelaars. In totaal werden twaalf verdachten aangehouden.