Nieuws

Dendermondenaar Peter De Caluwe is Commandeur in de Kroonorde

Dendermondenaar Peter De Caluwe gaat voortaan door het leven als Commandeur in de Kroonrode. De Caluwe is algemeen directeur van De Munt, een concertzaal voor opera, ballet en klassieke muziek in Brussel.

Vandaag maakte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ook nog de nieuwe barons en baronnessen bekend. Historica Sophie De Schaepdrijver, die in Aalst opgegroeid is kreeg de titel barones. De voormalige baas van de Antwerpse haven Eddy Bruyninckx, bankier Jacques Delen en professor internationaal recht Hans Vanhoutte gaan voortaan door het leven als baron. Aan Waalse kant gaat het om Isabelle Salmon (Erasmus-ziekenhuis, ULB), Pierre Rion (Waals zakenman) en Joseph Martial (Universiteit van Luik)

De koning reikte op advies van de minister ook nog 13 burgerlijke eretekens uit. Vier landgenoten werden gedecoreerd als Commandeur in de Leopoldsorde. Het gaat om biotech-ondernemer Rudi Pauwels (Biocartis), astronoom Conny Aerts (KU Leuven), voormalig directeur van de Leopoldsorde Henri Gerard en hoogleraar rhinologie Peter Hellings (UZ Leuven).

Buiten streekgenoot De Caluwe werden nog acht andere landgenoten bekroond tot Commandeur in de Kroonorde. Het gaat om ridder Godefroid de Wouters d'Oplinter, graaf Charles de Brouchoven de Bergeyck, jonkheer Didier de Callatay, Monica Nolet de Brauwere van Steeland, econoom Pierre Defraigne, schrijver Eric-Emmanuel Schmitt, toneel- en operaregisseur Ivo Van Hove en gewezen hoofdredacteur van Knack Hubert Van Humbeeck.

De titel van graaf werd dit jaar niet uitgedeeld. Opvallend, want vorig jaar kegen politicus Herman Van Rompuy en ondernemer Paul Buysse die titel nog. Het aantal adellijke titels onder koning Filip is flink gedaald. 

 Foto: enotariusnl.be