Human Interest

Bezorgde carnavalisten: "Trek feestvierders terug de cafés binnen"

door Nick De Backer

Heel wat carnavalisten uiten in een open brief aan het stadsbestuur hun ongerustheid over de manier waarop Aalst-Carnaval evolueert. Volgens de auteurs verandert het feest jaar na jaar meer in een 'openluchtdancing'. En dat ten nadele van de cafés, die het tegenwoordig al moeilijk genoeg hebben. De bezorgde carnavalisten willen dat de stad moeite doet om de feestvierders terug in de kroegen te krijgen.

Enkele passages uit de open brief:

Geacht Schepencollege,
Geachte Gemeenteraad,

Het zal ongetwijfeld niet aan uw aandacht ontsnapt zijn dat de voorzitter van het Feestcomité recent heeft vastgesteld dat ons carnaval geleidelijk aan evolueert naar een 'openluchtdancing'. Dat er jaar na jaar steeds meer cafés hun deuren sluiten en de oudere carnavalisten in grote getale afhaken, valt niet te ontkennen.

Samen met de voorzitter zijn wij en vele Aalstenaars met ons ten zeerste verontrust over deze evolutie. Echter met dien verstande, dat wij al 5 jaar geleden en herhaalde malen nadien de negatieve aspecten van deze trend hebben aangekaart. Desondanks onze waarschuwingen is tot onze grote spijt enige reactie tot hiertoe uitgebleven.

Nu als gevolg van deze inertie de situatie bijzonder nijpend is geworden, willen wij u hierbij nogmaals vragen onze voorstellen te onderzoeken en de nodige actie te ondernemen zodat ons carnaval een feest blijft van en voor alle Aalstenaars.

Feestvierders die carnaval niet zozeer willen meemaken in een openluchtdancing op het ritme van te luide muziek missen een plaats waar ze kunnen lachen, zwanzen en propere pinten drinken. Deze niet onbelangrijke groep zou moeten teruggewonnen worden.

Promotieplan carnavalcafés 'Kafeiken in, Kafeiken oit'

Piste 1: een ZONE voorzien, vb. een tijdelijke tent/ruimte (met eventueel een paar aansluitende cafés in de directe omgeving)

Piste 2: een CIRCUIT uitbouwen over het hele gebied met 'carnavalcafés'. Deze worden gepromoot in de pers, in folders, hotels (eventueel met arrangementen; vb. drankbonnen), toerismebureau, tijdschrift Chipka, ...

Wij vertouwen erop dat deze suggesties, naast eventuele andere mogelijkheden, deze keer wel serieus kunnen onderzocht worden, zodat carnaval weer het volksfeest voor alle Aalstenaars wordt.

Jacquy De Pauw, Jan Louies, Piet Louies, Jan Moens