Sport

Okapi-coach Brad Dean schrijft open brief aan fans

door Nick De Backer

In een open brief aan de fans en het management van Okapi Aalstar heeft coach Brad Dean de reden van zijn nakend vertrek nader uitgelegd. Dean kijkt in het schrijven terug op zijn rijke carrière bij de Ajuinen en dankt de trouwe fans. Wij geven enkele opvallende passages mee uit de in het Engels opgestelde brief:

"Toen ik voor het eerst binnenstapte in het Forum in 1999 wist ik dat ik een speciale plaats had gevonden. Ik voelde een sterke band met de fans en zag de energie die ze uitten tijdens elke game.

Een paar jaar later, toen de club worstelde met het bankroet, herstelde en er uiteindelijk terug stond met een eerlijk bestuur, vroegen ze mij opnieuw bij de club. De familie Dean keerde met plezier terug.

In 2004 kochten we een huis en namen we ons voor om vijf jaar te blijven, om daarna terug te gaan naar de States. Die vijf jaar werden er tien en voor we het wisten was het 2015.

Onze kinderen hebben altijd de wens gehad om middelbare school te lopen in de VS. En mijn vrouw en ik wilden hen dat ook gunnen. Na vorig seizoen beseften we dat onze tijd bijna op was. In juni wisten we dat als we nog langer in België zouden blijven, dat de kansen van onze kinderen zou beperken.

Drie maanden geleden belde ik Erwin De Sadeleer en legde ik de situatie uit. De club was zo vriendelijk om het contract vanaf juni 2016 stop te zetten.

Ik wilde geen rol spelen in de selectie van een nieuwe coach. Ook wilde ik me niet moeien in de opbouw van een nieuw team. Dat behoort toe aan het clubbestuur, die een eigen visie daarop heeft.

De club liet me weten dat Steve Ibens mijn opvolger zou worden. Een logische keuze. Voor hem zat het coachen van een echt topteam er al langer aan te komen. Ik ben zeer blij voor hem.

Toen ik bij Aalst weer op topniveau aan de slag ging, had ik drie prioriteiten. Nummer één was het altijd respecteren van het budget. We wilden niet terug het straatje inslaan dat het vorige Aalstteam ten gronde had gericht. Resultaten op korte termijn met een duur prijskaartje zouden ons alleen in financiële moeilijkheden brengen en dat wilde ik niet.

Ten tweede wilde de club positieve resultaten op het veld en besefte dat dat moeilijk ging worden zo lang we niet in een nieuwe zaal speelden. Maar tijdens dat eerste seizoen verrasten we iedereen door Oostende te verslaan en de halve finale te bereiken, wat we telkens weer herhaalden, op één seizoen na. Dat overtrof mijn wildste verwachtingen.

Ten derde ben ik het bestuur heel dankbaar dat ze me steeds de spelers lieten binnenhalen die ik wilde. Ik besef echter wel dat de laatste jaren soms moeilijk waren en dat ik hevig werd bekritiseerd. Maar dat is het lot van elke coach die al jaren aan het roer staat van een club.

Er moet nog veel basket gespeeld worden dit seizoen. Omdat we de eerste twee games van dit jaar hebben verloren, is er bij velen twijfel over de rest van het seizoen. Laten we ons focussen op de kansen die er nog zijn, zowel in de competitie als voor de beker. Als de tijden moeilijk worden overkomen mensen met karakter en klasse de critici en bereiken ze hun doelen. Okapi heeft het in het verleden gedaan en zal dat opnieuw doen. Ik zal er alles aan doen om dit seizoen succesvol af te ronden."

Lees de volledig brief hier.

Of bekijk vanavond het verslag in het Tv Oost Nieuws.