Politiek

Verdeeld Sint-Niklaas stemt tegen intrede Chinezen in Eandis

Het kartel sp.a/Groen in Sint-Niklaas kreeg vrijdagavond via een wisselmeerderheid voldoende raadsleden achter zich om als eerste centrumstad van Vlaanderen tegen de intrede van Chinees kapitaal in distributienetbeheerder Eandis te stemmen. Dat verduidelijkt raadsvoorzitter Freddy Willockx (sp.a).

Zowat 230 gemeentebesturen bepalen dezer weken hun standpunt in de voorgestelde 14 pct kapitaalsverhoging bij Eandis, via de instap van een dochter van een Chinees energiestaatsbedrijf. De overeenkomst staat op de agenda van de algemene vergadering van Eandis op 3 oktober.

Op de gemeenteraad van Sint-Niklaas stemden vrijdagavond achttien raadsleden tegen de intrede, tegenover twaalf voorstanders. De tegenstemmers waren elf raadsleden van het kartel sp.a/Groen, net als één lid van CD&V, één lid van de lokale partij SOS en vijf leden van Vlaams Belang. 

Coalitiepartner N-VA stemde voor de intrede. Oppositiepartij CD&V (op 1 raadslid na) besliste om samen met Open Vld tijdens de stemming de zaal te verlaten.

Met het mandaat om tegen de instap te stemmen, is Sint-Niklaas de eerste centrumstad van Vlaanderen die de intrede van Chinees kapitaal openlijk afkeurt. Eerder al uitten de steden Gent en Mechelen hun bedenkingen, in Gent beslist de gemeenteraad maandagavond over een voorstel tot opschorting van het agendapunt op de algemene vergadering.

Freddy Willockx reageert alvast tevreden met de beslissing. "Dit geeft de weerstand weer die er op vele plaats is gegroeid", zegt Willockx. "Er is wantrouwen ten aanzien van de Chinese investeerder en achterliggende motieven zijn het feit dat dit een gemiste kans is van de decreetgever om publiek kapitaal enerzijds, en de burger anderzijds, te laten participeren bij Eandis", verduidelijkt Willockx het sp.a/Groen standpunt.

(Belga, foto: www.sint-niklaas.be)