Nieuws

Komt het tot een verzoening tussen Lijst A en sp.a Aalst?

embed

Komt het tot een verzoening tussen de twee socialistische partijen in Aalst? Het gerucht doet alvast de ronde in de Aalsterse wandelgangen. En daar zit de naamsverandering van sp.a naar Vooruit zeker voor iets tussen. Nu zondag wordt Vooruit officieel boven de doopvont gehouden. Die naamsverandering zou in Aalst wel eens dé aanleiding kunnen zijn voor een hereniging van Lijst A en sp.a Aalst.

De scheuring zelf dateert alweer van zeven jaar geleden. Na maanden van geruzie werd toen een deel van de lokale sp.a-afdeling uit de partij gezet door sp.a-nationaal. Eén van de redenen daarvoor was de deelname van de lokale afdeling aan de bestuursmeerdheid van CD&V en N-VA. Dat ex-Vlaams Belanger Karim Van Overmeire (nu N-VA) daar deel van uitmaakte botste op een njet van de nationale partijtop. De afgesplitse afdeling ging daarna verder onder de naam SD&P. In aanloop naar de gemeenteraadsvekiezingen van 2018 werd SD&P dan nog omgevormd tot Lijst A.

De kloof tussen de twee Aalsterse partijen was jarenlang bijzonder diep, maar leek de afgelopen jaren weer wat kleiner. Zo communiceerden de twee partijen geregeld samen over enkele Aalsterse dossiers. Zowel bij Lijst A, sp.a Aalst als bij de nationale partijtop worden de berichten over een fusie bevestigd noch ontkend.