Mobiliteit en Verkeer

Acties sporen kinderen massaal aan fluohesje en fietshelm te dragen

In de 1.130 Vlaamse kleuter- en lagere scholen is vanochtendhet startschot gegeven voor de verkeersveiligheidsactie "Helm Op Fluo Top" van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Ook in 170 middelbare scholen loopt een actie om jongeren aan te sporen zich goed zichtbaar te maken in het verkeer. Fietsers zijn tijdens de donkere wintermaanden namelijk extra kwetsbaar.

De leerlingen van de lagere scholen die aan de actie deelnemen, krijgen een spaarkaart. Voor elke dag waarop ze met een fluohesje naar school fietsen of wandelen krijgen ze een sticker. De fietsertjes die daarbij ook een fietshelm dragen, krijgen er nog een sticker bovenop. Aan het einde van de actie kunnen de kinderen hun spaarkaart inruilen voor een gratis bezoek aan het Serpentarium in Blankenberge, aan Planckendael of aan de zoo van Antwerpen.

Klassen die samen sparen, maken bovendien kans op onder meer een klasuitstap naar de zoo of naar Planckendael, of op een bezoek van een IJsboerke-ijskar op school. Volgens VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer werken heel wat scholen al jaren aan de verkeersveiligheid van de kinderen, maar hebben ze vaak niet het materiaal of de tijd om dat een hele winter vol te houden. "Met Helm Op Fluo Top bieden we hen een eenvoudige en laagdrempelige manier om dat te kunnen doen", besluit de woordvoerder.

Ook vrijwilligersorganisatie XIU vzw organiseert deze week een actie rond zichtbaarheid in het verkeer, maar dan in de middelbare scholen. De 170 deelnemende middelbare scholen gaan deze week leerlingen die met de fiets naar school komen, aansporen om zich goed zichtbaar te maken in het verkeer. "Door gelijktijdig in zoveel scholen actie te voeren, willen we de jongeren het gevoel geven dat ze niet de enigen zijn die een fluohesje dragen", legt Pascal Laevens van XIU vzw uit. "Het puberbrein is namelijk onderhevig aan groepsdruk. Door die groepsdruk te verminderen, hopen we dat jongeren zich meer zichtbaar zullen maken in het verkeer."