Nieuws

Nederlandse en Belgische ministers controleren veiligheid in kerncentrale van Doel

door Nick De Backer

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) en de Nederlandse minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) hebben vanmorgen een inspectiebezoek gebracht aan de kerncentrale van Doel.

Tijdens de inspectie willen de ministers en de bevoegde Belgische en Nederlandse instanties zien hoe ver het staat met de investeringen in veiligheid en andere verbeteringsacties die uitbater Electrabel doorvoert. De nucleaire toezichthouder FANC en de Nederlandse ANVS zullen in de toekomst meer gezamenlijke inspecties laten plaatsvinden. Vorig jaar werden daar al afspraken over gemaakt.

Onze noorderburen stelden zich vragen over de veiligheid van onze kerncentrales na aanhoudende problemen in Doel eind december. Ook Duitsland uitte ongerustheid. Het ging toen echter om defecten in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale. De inspectie van vandaag ging door in het nucleaire gedeelte en kon op heel wat belangstelling rekenen van de nationale en internationale pers.

Aan de hoofdingang van de centrale stond werd door een klein groepje mensen actie gevoerd. Zij stellen zich grote vragen bij de veiligheid van de kerncentrale, na de perikelen met de 'scheurtjesreactor' Doel 3.

Meer vanavond in het Tv Oost Nieuws.