Justitie

Michel Van den Brande veroordeeld tot gevangenisstraf met uitstel

Realityster en Temsenaar Michel Van den Brande is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden met uitstel in de zaak van een dodelijk arbeidsongeval. De verdediging had tevergeefs de vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had één jaar effectief geëist.

Naast de gevangenisstraf kreeg Van den Brande ook een geldboete van 9.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Ook de boete van 36.000 euro voor zijn bedrijf is voor de helft met uitstel. Ten slotte moest een 50-jarige ex-werknemer zich verantwoorden voor onopzettelijke doding. De arbeidsauditeur vorderde drie maanden met uitstel, maar de man werd vrijgesproken.

Het tragische ongeval gebeurde in mei 2014 in Brugge. Daar waren werknemers van Kontrimo, het bedrijf van Van den Brande, bezig met de afbraak van een stelling aan de Magdalenakerk. Kenny D. (29) stond op acht meter hoogte toen hij een buis van zeven kilogram tegen zijn hoofd kreeg. De Deinzenaar tuimelde naar beneden en was op slag dood.

Kontrimo en zijn zaakvoerder werden vervolgd voor een lijst van inbreuken op het veiligheidsbeleid. Het slachtoffer droeg bijvoorbeeld een helm zonder kinband, waardoor die vlak voor het ongeval was afgevallen. Ook het feit dat metalen buizen zomaar een verdieping lager worden gegooid, schoot bij de arbeidsauditeur in het verkeerde keelgat.