Nieuws

Een column van Aalstenaar Niels De Rudder

Kubbisme

Haal de partytenten snel weg in het Pierre Cornelisstadion en zet ze tegen zaterdag op in de Osbroek. Want ongetwijfeld een massa volk zal naar daar afzakken om het Belgisch kampioenschap KUBB live te willen meemaken. Ja ja, na het Belgisch kampioenschap 'Kop of Munt' zal Aalst opnieuw het toneel zijn waar topprestaties geleverd worden. Een resem topploegen van over heel het land zullen het er tegen elkaar opnemen. Op de affiche staan ronkende ploegnamen als daar zijn Ne Kubb Beton, Kubb aan 't spit en Telekubbies. De internationale pers wordt met de dag zenuwachtiger. Nu reeds hebben cameraploegen hun tenten in de Frans Blanckaertdreef (in de volksmond gekend als Den Bruinen Dreef) opgeslagen. De zwarte man die ik met camera onder de arm zag rennen en tegelijkertijd schichtig om zich heen kijken, moet ongetwijfeld een Congolese reporter geweest zijn die als eerste de arriverende KUBB-vedetten op beeld wilde vastleggen. U begrijpt dat ik deze volledig uit de duim gezogen passage erin zet om heel wat Aalsterse 'likes' te vergaren. Wat daarmee ongetwijfeld zal lukken. Nog een kleine tip. Komt u uit het Noorden van het land, volg dan de oranje pijlen van de wegomleiding. Dat geldt trouwens ook voor diegenen die uit het Westen, Oosten en Zuiden reizen. De GPS zal u niet helpen. Komt u met de trein dan rest mij enkel om u veel succes te wensen!


Kom, de essentie nu. KUBB is niet om mee te lachen, laat staan om de beoefenaars ervan uit te lachen. De geschiedenis van KUBB is al even raadselachtig als het spel zelf. Ergens in de vroege middeleeuwen moeten de Vikingen uit Zweden zich tussen hun plunder- en veroveringstochten thuis duchtig verveeld hebben. Tijdens het verzamelen van hout gooiden ze dan maar wat stokken en blokken naar elkaar. En dat moeten de relschoppers zo plezant gevonden hebben dat ze besloten het vaker te doen. Dat de onbevreesde Vikingen de sport uitgevonden hebben, maakt op zich al dat het niet voor doetjes bedoeld is. Je kan immers ernstige kwetsuren aan het spelen ervan overhouden. Splinters vallen nog mee maar het verzwikken van enkels heel wat minder. De putten die de weggegooide blokken achterlaten, doen herinneren aan een met kraters bezaaid veld na een bombardement. Niet zelden zijn het dus heroïsche wedstrijden waarin de wet van de sterkste heerst. En dat maakt dat de sport voor sommigen onder ons niet zijn of haar kubb of tea zal zijn. Gevoelige zielen zijn bij deze gewaarschuwd!


En dan moet ik het nog over de kubbmaten hebben. Vergis u niet, ik heb het over de afmetingen van de blokken. Met een handjevol gaan we er niet komen. Die dingen zijn niet alleen behoorlijk groot maar zijn ook nogal zwaar. Een set weegt algauw tegen de 10 kilo en gaat in een grote jute zak. Om daarmee te sleuren heb je een sterke rug en flinke forsballen nodig. Een zwarte man en een jute zak in één tekst. Mag dat eigenlijk nog? Tjakka, weer enkele 'likes' erbij!


Laat u niet door mij gek maken. Kubb is een combinatie van bowling, petanque en schaken. Niet direct sporten waar veel slachtoffers vallen. Het spel uitleggen, is moeilijker. Maar ik kan dat het beste doen aan de hand van de politieke situatie in België. De torens, dat zijn de kubbs, staan aan weerszijde van het veld, in Vlaanderen en Wallonië dus. De Koning staat in het midden, en dat is Brussel. De uiteindelijke bedoeling is om eerst alle pionnen van het andere landsgedeelte tegen de grond te leggen alvorens je de Koning mag omver stoten. Victorie! Het is dus niet verwonderlijk dat het BK van dit spel in Aalst doorgaat en bij vele leden van het college en de raad razend populair is. Alleen zal het hijsen van de Belgische vlag en het aanhoren van de Brabançonne, wanneer de kubbwinnaar het podium bestijgt, eventjes als een upperkubb van jewelste aanvoelen.


Soit, ik dwaal af terwijl ik zou moeten afronden. Schrap alle afspraken in uw agenda en zak zaterdag af naar Aalst aan zee. Boeken kan via Kubb Med.

(Niels De Rudder)