Sport

Greg Van Avermaet wint de Omloop Het Nieuwsblad

Greg Van Avermaet (BMC) heeft zaterdag de 71ste Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. Hij is de eerste Belgische winnaar sinds Sep Vanmarcke in 2012. De 30-jarige BMC-renner klopte na 200,8 kilometer, 13 hellingen en 10 kasseistroken wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) en Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) in de sprint.

"Door vroeg aan te gaan, verraste ik de anderen een beetje", zo verklaarde Greg Van Avermaet zaterdag na zijn zege . "In de slotkilometer was ik niet zeker dat ik hier kon winnen, want ik was echt moe aan het worden", deed de Waaslander zijn verhaal. "Er zat ook een zekere Peter Sagan in onze groep, maar uiteindelijk lukte het dan toch."

"Ik wou echt als eerste de sprint aangaan. Ik had de aankomstzone al eens bekeken en wist hoe zwaar die was. Doordat ik vroeg aanging, verraste ik de anderen wel een beetje. Als je op die oplopende strook een kloofje kan slaan, dan is het binnen. Dat lukte. Ik werd bijna ingesloten, maar kon me toch loswrikken. Ik ging uit van mijn eigen sterkte en ik vind dat nog steeds de beste manier om te sprinten."

"Dit is mijn eerste zege van het seizoen", vervolgde Van Avermaet. "Ik reed vorig jaar ook een schitterend seizoen, maar 2016 heb ik alvast goed ingezet. De Omloop Het Nieuwsblad is een heel speciale koers. Eigenlijk is dat de eerste echt belangrijke wedstrijd in België, en die win ik dan: een zalig moment."

Door deze zege is Van Avermaet meteen ook één van de topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen. Rijdt hij die samen met Philippe Gilbert? "De Ronde ligt nog ver weg. Die is pas in april. Ik kan het antwoord op die vraag niet geven. Het is aan de ploegleiding om die knoop door te hakken. Mij maakt het niet zoveel uit of Gilbert erbij is of niet. Ook Daniel Oss is sterk. Met zoveel mogelijk mannen van onze ploeg in de finale zitten, zou het beste scenario zijn. Maar nu wil ik wel eerst genieten van deze zege", lachte de 30-jarige BMC-renner.

(Belga)