Nieuws

Doel 1 weer opgestart

De kernreactor Doel 1, die zaterdagavond was stilgevallen na problemen met de alternator, is omstreeks 12 uur vanmiddag weer opgestart. Dat meldt Engie, het moederbedrijf van centrale-uitbater Electrabel.

De reactor was nog maar sinds vorige woensdag aan het elektriciteitsnet gekoppeld, maar werd automatisch stilgelegd na een noodstop. Het probleem deed zich voor aan een alternator. Dat is een grote dynamo die elektriciteit opwekt. De alternator behoort niet tot het nucleaire gedeelte van de kerncentrale en daarom was er afgelopen weekend geen gevaar voor het personeel of de omwonenden. Ook de energiebevoorrading kwam niet in het gedrang.

Toch is de panne al het zoveelste incident op rij. Eind oktober werd Doel 1 getroffen door een ontploffing in een transformator. Toen lag de reactor stil. Ook Doel 3 ligt voorlopig nog stil. Die werd op kerstdag van het net gekoppeld na een lek in een lasnaad. Op dit moment draaien enkel Doel 2 en Doel 4.

De problemen in Doel veroorzaken ondertussen ook onrust bij onze noorderburen. Meerdere partijen in de Tweede Kamer vinden dat Nederland zeggenschap moet krijgen over de kerncentrale. De Nederlandse SP wil zelfs dat de centrale sluit.

(Nick De Backer)