Politiek

Dan toch coalitie in Ninove: Joost Arents verlaat N-VA en helpt Open Vld en Samen aan meerderheid

In Ninove komt er dan toch een coalitie van de partijen Open Vld en Samen, met de steun van N-VA-lijsttrekker Joost Arents. Forza Ninove van Guy D’haeseleer belandt daardoor dus toch in de oppositie.
 

Joost Arents heeft woensdagavond zijn handtekening gezet bij Open Vld om zo met Samen de linkse coalitie te depanneren. Vandaag was de deadline en moesten de voordrachten voor de kandidaat-schepenen ingediend worden. Als er een voordrachtsakte is, komt er dus geen geheime stemming. Het is niet duidelijk of de deadline gehaald is.

Zelf zegt Arents aan Het Laatste Nieuws dat hij 'zijn nek wilde uitsteken'. 'Ik wou niet dat Ninove in onbestuurbaarheid terechtkwam. Ik kon niet langer leven met het feit dat Ninove in een impasse zou blijven zitten. Ik heb Guy D’haeseleer tot op het laatste moment de kans gelaten om een coalitie te vormen. Daarna heb ik burgemeester Tania De Jonge van Open Vld duidelijk gemaakt dat ik niet langer aan de zijlijn wou staan terwijl Ninove in een politiek uitzichtloze situatie verkeert', aldus Arents.

De N-VA'er wordt nog volgens Het Laatste Nieuws drie jaar schepen, en zal daarna ontslag uit de gemeenteraad nemen om zijn mandaat door te geven aan partijgenoot Kurt Van Den Driessche, die niet verkozen raakte.

De liberalen haalden in oktober 9 zetels en Samen 7. Burgemeester De Jonge liet twee weken geleden weten geen coalitie te kunnen vormen met N-VA en Samen. Met de steun van Arents heeft de coalitie nu dus toch 17 van de 33 zetels binnengehaald. Een erg krappe meerderheid van amper 1 zetel.