Media en Cultuur

Een column van Aalstenaar Niels De Rudder

Traditiegetrouw barst na de zomermaanden de carnavalsgekte in Aalst los. Dit jaar is dat enigszins anders. Het lijkt erop dat naast de temperaturen ook de gemoederen hoger en sneller oplopen dan gewoonlijk. Middelpunt van het dispuut is Ajoin Music, de carnavalsradio die de spanning naar het unieke volksfeest opbouwt. Massaal stemmen de Aalstenaars en carnavalisten vanaf november drie maanden lang op frequentie 107.8 af. Tot zelfs de publicitaire boodschappen toe worden er in het sappige dialect gebracht.

Maar het boterde niet langer tussen de bestuursleden. Nog voor de zomer kwam het krakeel aan het licht. Er werd een woelige strijd om de naam en de frequentie geleverd. De naam 'Ajoin Music', zelfs de woorden 'Ajoin' en 'Oiljst', werden bij het register neergelegd. Kortom, er werden patenten op het 'merk' genomen. Daarmee was de chaos compleet. Maar Aalst zou Oilsjt niet zijn, mochten tradities niet gerespecteerd worden. Dus was het resultaat van dit geschil lang op voorhand te voorspellen. Een scheuring of splitsing uiteraard. Elk gaat zijn eigen weg in de hoop de grootste, de meest succesvolle te worden.

De frequentie 107.8 werd 'gekocht' door Goeiedag Aalst, u beter bekend als de uitgever van het gelijknamige huis-aan-huis magazine waarvan op straat gezegd wordt dat het ruikt naar een klankbord van het stadsbestuur, en zal daar met een groot deel van de 'oude' ploeg carnavalsradio onder de noemer Ajoin Music blijven maken. Maar ook op 106.7 zal u naar carnavalsradio kunnen luisteren. U kan het al raden, eveneens Ajoin Music genaamd. De ene zal uitzenden vanop linker- de ander vanop rechteroever. Hetgeen in Aalst sowieso gevoelig ligt en een extra polariserend effect heeft. Als Burgemeester Dozje, hier dan wel in een onbewaakt moment eerder als Meester D'Haese, moet laten vallen hebben dat een patent nemen nog niet wil zeggen dat je het recht aan jouw kant hebt, dan weten we dat een juridisch staartje het logisch gevolg van het dispuut zal zijn en het robbertje voor de rechtbank zal uitgevochten worden. Wie is nu 'écht' van Oilsjt?

Maar kiezen is verliezen, luidt het gezegde. En mensen verliezen niet zo graag. Zeker wanneer ze tot een keuze gedwongen worden, haken ze liever af dan iets of iemand te moeten ontgoochelen. Dreigt dit ook het lot van Ajoin Music te worden? Opnieuw met een stukje traditie naar de pers in het containerpark omdat het ego en het grote gelijk van volwassenen de oplossing van 'het gezond verstand' in de weg staan? Niemand wordt daar uiteindelijk beter van. En ik mag dat zeggen want ik spreek uit ervaring.

Carnaval staat voor deur. Een feest dat gemaakt en gesmaakt wordt door de Aalstenaars. Een volk dat lak heeft aan de 'commercie' en zeker als een Aalsterse herder waakt over de authenticiteit van hun 'droi zotte doagen'. Het anarchistisch feest bij uitstek. Allergisch aan opgelegde regeltjes. Rechters en advocaten die het zogezegd altijd beter weten, moeten we niet. We lossen het zelf wel op. Rechters met in de ene hand een zweepje, een druipende kaars in de andere en advocaten gehuld in toga met in elke hand een pint, zijn daarentegen van harte welkom! Maar ze staan het wel aan de toog uit te leggen, niet in de rechtbank, toch?

 (Niels De Rudder)