Recept 23 Choumicha - Marokkaanse anijskoeken

Benodigdheden
Bereidingswijze

Benodigdheden

Voor een zachte koek:

  • 1 kg bloem
  • 100 g geroosterd en gemalen sesamzaad
  • 50 g geroosterd sesamzaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 1 tl verse gist
  • 150 g kristalsuiker
  • 12 cl gesmolten boter
  • 12 cl plantaardige olie
  • 6 cl rozenwater
  • 1/2 l lauwe melk
  • zout

Om in te smeren:

  • eidooier met een beetje azijn

Voor een krokante koek:

  • 1 kg bloem
  • 280 g kristalsuiker
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 2 el sesamzaad,
  • 2 el rozenwater
  • 1 el anijszaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • geraspte schil van één sinaasappel
  • 1 tl zout
  • 24 cl melk
  • 24 cl olie

Bereidingswijze

Voor een zachte koek (kaak Khamer):
- Doe de bloem in de keukenrobot
- Voeg er zout aan toe
- Doe gist bij de melk en laat rustig oplossen
- Voeg het bakpoeder bij de bloem
- Doe er vervolgens het anijszaad en het sesamzaad bij
- Giet het rozenwater erbij
- Voeg er wat zout, boter en olie aan toe
- Meng al deze ingrediënten zachtjes met de keukenrobot
- Voeg vervolgens, beetje bij beetje, de gist met de melk aan het deeg toe
- Het deeg moet ongeveer 10 minuten goed worden gekneed zodat het zacht en glad wordt
- Haal het deeg uit de keukenrobot, dek het af met een doek en laat het ongeveer een halfuurtje rusten zodat het kan rijzen
- Rol de deegballetjes uit tot een ringvorm (klein of groot)
- Smeer ze in met eierdooier en azijn en bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden

Voor een krokante koek (kaak Souiri):
- Doe de bloem in de kom en voeg er kristalsuiker bij
- Voeg er vervolgens bakpoeder, anijspoeder, gewoon anijszaad en sesamzaad aan toe
- Doe er een beetje zout, rozenwater en olie bij
- Meng alle ingrediënten goed met de olie tot je een zanddeeg krijgt
- Giet de melk erbij als het deeg gaat kruimelen
- Rasp de buitenste schil van de sinaasappel en voeg dat toe aan het deeg
- Rol de deegballetjes uit tot een slangetje
- Breng de uiteinden naar elkaar toe en knijp samen tot een ring
- Leg de deegringen op een bakplaat met bakpapier voor je ze insmeert met eierdooier en een beetje azijn
- Stop de kaak in de oven en laat ze bruinen

Smakelijk ! ! !