Justitie

Tot vijf jaar cel voor beklaagden terrorismeproces in Dendermonde

door Nick De backer, Marc Goossens

Drie mannen zijn door de rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot celstraffen van vier en vijf jaar cel voor terrorisme. De rechter bestempelde de mannen als een terreurgroep. Ze waren van plan een aanslag te plegen in Brussel.

De zaak kwam in de lente van 2014 aan het licht. Bij huiszoekingen in Brussel werden twee wapens gevonden. Op een adres in Nederland vonden de speurders een speciaal uitgeruste werkbank met koperdraad, wat zou kunnen wijzen op de productie van explosieven. Toch werd er geen ontstekingsmechanisme gevonden. Uit de pleidooien bleek dat de groep verkenningen had uitgevoerd in de Europese wijk in Brussel. De verdachten zouden van plan geweest zijn het Berlaymontgebouw op te blazen, maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken.

In totaal stonden vier personen terecht: een Nederlands koppel, van wie de man was aangehouden, en twee aanverwanten die momenteel in Syrië strijden. De Nederlandse man kreeg vijf jaar cel opgelegd. De vrouw, die enkel terechtstond voor witwaspraktijken, kreeg acht maanden celstraf. De voortvluchtige beklaagden kregen vier en vijf jaar gevangenisstraf. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van het duo.

Het proces vond in Dendermonde plaats omdat het dossier via het federale parket terechtkwam bij een Dendermonds onderzoeksrechter die bevoegd is voor terreurzaken.