Justitie

Terreurverdachten staan terecht in Dendermonde

In de rechtbank van Dendermonde staan vandaag vier verdachten in een terrorismezaak terecht. De beklaagden waren van plan aanslagen te plegen in Brussel. Drie van hen riskeren vijf jaar cel.

Een Nederlands koppel en twee voortvluchtige aanverwanten moesten zich vanmorgen voor de strafrechter verantwoorden. Enkel het koppel, van wie de man nog is aangehouden, was in de rechtszaal aanwezig. De vier worden verdacht van het beramen van aanslagen in de hoofdstad.

De zaak kwam in de lente van 2014 aan het licht. Bij huiszoekingen in Brussel werden twee wapens gevonden. Op een adres in Nederland vonden de speurders een speciaal uitgeruste werkbank met koperdraad, wat zou kunnen wijzen op de productie van explosieven. Toch werd er geen ontstekingsmechanisme gevonden.

Uit de pleidooien vanochtend blijkt dat de groep verkenningen had uitgevoerd in de Europese wijk in Brussel. De verdachten zouden van plan geweest zijn het Berlaymontgebouw op te blazen, maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken.

Het parket vordert gevangenisstraffen van vijf jaar voor de drie mannen. De Nederlandse vrouw riskeert 12 maanden cel. Zij staat namelijk enkel terecht voor witwaspraktijken.

Het proces vindt in Dendermonde plaats omdat het dossier via het federale parket terechtkwam bij een Dendermonds onderzoeksrechter die bevoegd is voor terreurzaken. In het justitiepaleis gelden vandaag dan ook extra zware veiligheidsmaatregelen.

 

(Nick De Backer, Marc Goossens)