Politiek

Een column van Aalstenaar Niels De Rudder

TegenGAS!


In Aalst keren de gemeenteraadsleden na een welverdiende vakantie van twee maanden en een half terug uit verlof. Aanstaande dinsdag nemen ze zongebruind en met opgeladen batterijtjes hun taken als gekozen vertegenwoordigers van de bevolking opnieuw op. Veel tijd om vakantieverhalen en kiekjes uit te wisselen, zal er niet zijn. De agenda van de gemeenteraad zit immers boordevol met maar liefst 70 punten. 70 punten, er zal er eentje in zijn nopjes zijn.

Kom, serieus blijven. Belangrijke beslissingen moeten genomen worden. Om er terug in te komen en als opwarming beslissen de raadsleden eerst over de aankoop van damesfietsen, ladders en nieuwe ramen voor het glazen kot. Daar huizen onze dienaars van de wet. Het is daar in de winter te koud en in de zomer te heet. Boosdoener is het versleten raamwerk. Vooraleer een pientere Aalstenaar flauwe grapjes begint te maken over de arm der wet die door het constant trekken in het kot nu met een 'versnofte' kop zit en heel dat tafereel in de carnavalstoet uitgebeeld wordt, moeten die dingen eruit en vervangen worden.

Later op de avond komt het invoeren van de GAS-boetes aan bod. Ongetwijfeld zal het belfort dan op zijn grondvesten daveren. Gemeenteraadsleden schuiven op naar het puntje van de stoel en sporen met een stevige por de buurman of -vrouw aan tot een toestand van maximaal bewustzijn. Nu is het echt serieus. Gas of tegengas geven.

Om een lang verhaal kort te maken. De klok slaat middernacht, iedereen heeft zijn zegje kunnen doen en het gasreglement wordt met een meerderheid van de stemmen goedgekeurd en ingevoerd. Als laatste der centrumsteden zal Aalst het samenlevingsverkeer zelf in goede banen kunnen leiden en het naleven van de regels kunnen afdwingen door het geven van sancties, hoofdzakelijk in de vorm van geldboetes. Dat is het ding in een notendop.

Het is dan gedaan om met de zatte botten tegen 'd'aa keirk' te zeiken, johnny- of djingela djangela-muziek uit de vensters van de wagen te laten knallen, 'wij hebben interesse in uw auto' onder de ruitenwissers te steken of affiches voor de eerstkomende paranormale beurs her en der in de stad omhoog te hangen (dat hadden de helderzienden dan weer niet zien aankomen). Het zal anders een 'eirt' kosten. Tot 350 eurokes! En wilt u in de toekomst in Aalst een nachtwinkel uitbaten dan moet ... laat maar, het komt er toch min of meer op neer dat dat niet meer kan.

Niet met alles maar wel met heel veel dat in het gasreglement staat, kan ik zonder zeuren akkoord gaan. Meer nog, de politici die dit opgesteld hebben, hebben zichzelf niet gespaard. Eindelijk hebben ze door dat sommige van hun gedragingen erg storend kunnen werken. Het aanklampen van personen, zich verbaal opdringerig opstellen of zich tussen tafels van een horecazaak begeven, zal in de toekomst beboet worden. Het is in Aalst immers verboden om op die wijze te bedelen. Of dat nu om geld of stemmen is, dat staat niet in het reglement. Iedereen gelijk voor de wet dus!

Meer nog, ergens moeten we maar al te blij zijn met de inhoud van de Aalsterse Gas-Codex. Hadden we bijvoorbeeld in Doornik gewoond dan was het gedaan met gas of tegengas te geven. Voelt de burgemeester of één of andere schepen zich daar beledigd, dreig je er onverbiddelijk op de bon te vliegen. Dus wees gerust, 'in makanders zakken schoiten en iederienj verwoiten' mag de Aalsterse nationale sport blijven. Zo charmant!

Het zal al diep in de nacht zijn als met 'excuseer voorzitter, ik wil nog iets zeggen' een linkse kameraad de vluchtelingencrisis op tafel gooit en met veel retoriek het prangend tekort aan opvangplaatsen te berde brengt. Benieuwd hoe charmant het college van burgemeester en schepenen hierop zal reageren, rekening houdend met het feit dat in een recent verleden de helft van het college omwille van politieke motieven naar elders gevlucht is? Nog even geduld, dinsdag worden de 70 punten van het programma netjes met volle gas afgewerkt.

(Niels De Rudder)