Nieuws

Stormweer: Middagstoet Aalst Carnaval afgelast, Ajuinworp gaat wél door

door Nick De Backer

De politie van Aalst roept alle carnavalisten op om zich te beschermen tegen de hevige rukwinden en het stormweer. Uit veiligheidsoverwegingen werd ook beslist om de middagstoet vandaag af te gelasten. Deze namiddag gaat de Ajuinworp op de Grote Markt wél door. 

"De beslissing komt er nadat het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken alle risicodragende activiteiten ontraden heeft", zegt burgemeester Christoph D'Haese. De maandagstoet kan dus niet doorgaan, maar de bezemdans en de ajuinworp vinden wel plaats. De burgemeester beklemtoont dat de veiligheid van de carnavalsvierders op de eerste plaats komt. "Carnavalisten op wagens met uitschuivende constructies en bewegende onderdelen, dat risico kunnen we niet lopen. De maandagstoet ging net in het hoogtepunt van de storm plaatsvinden.

De provincie Oost-Vlaanderen heeft daarnaast ook beslist om uit voorzorg alle recreatiedomeinen te sluiten. 

Er staat vandaag een krachtige en stormachtige zuidwestenwind. Er zijn rukwinden van 80 tot 100 km/u, aan de kust zelfs tot 110 km/u. Op zee is er zware storm uit het zuidwesten, met kracht 9 tot 10 Bft. Vanavond blijft het sterk wisselvallig met buien en nog veel wind. Op zee staat er een zuidwesterstorm. Rukwinden tot 80-90 km/u blijven mogelijk. Vannacht neemt de wind in sterkte af en het wordt ook droger. De minima bedragen 2 graden in de Ardennen en ongeveer 6 graden in de andere regio's.