Nieuws

Pietenpact moet einde maken aan discussie

Het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs, de Gezinsbond, Vlaamse kindertelevisiezenders en -producenten, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland engageren zich in het 'Pietenpact' "voor een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen".

Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de compromistekst die Piet handhaaft maar alle racistische verwijzingen verbant.

Het initiatief voor het Pietenpact komt van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren uit Brussel. Een jaar lang heeft deBuren in stilte gewerkt aan breed draagvlak voor een oplossing van een slepend probleem, dat vooral in Nederland tot heftige emoties leidde.

De twee extremen zijn bekend. Enerzijds mensen die het Sinterklaasgebeuren helemaal wilden afschaffen, vanwege de racistische elementen in 'Zwarte' Piet. Daartegenover een harde kern die niet open staat voor een evolutie naar een Piet-beeld dat niet meer kwetsend is voor zwarte kinderen. De Sint is echter eeuwenoud, de Piet in de verschijning van Afrikaans hulpje amper honderd jaar. Hij hoeft niet te verdwijnen, hij kan evolueren. Met het Pietenpact wil deBuren tonen dat alternatieven mogelijk en haalbaar zijn, en dat daar een groeiend draagvlak voor is.

deBuren wil op deze manier de vele mensen die al werken aan oplossingen met elkaar verbinden en een breder gedragen Vlaams-Nederlandse beweging creëren die een warme en eigentijdse Sinterklaasviering voor ogen heeft.

De huidige ondertekenaars bepalen een belangrijk deel van het Vlaamse maatschappelijke veld en de audiovisuele beeldvorming rond Sinterklaas.

Ze kiezen voor een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen. Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest zelf of hij zonder of met pieten – roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten – jong en oud komt verblijden.

Dat betekent in de praktijk dat ze geen nieuwe producten zullen maken of aankopen die Piet op een racistische wijze voorstellen.