Nieuws

NMBS: "Vorig jaar 0 kabeldiefstallen in Oost-Vlaanderen"

door Nick De Backer, Belga

In de gerechtelijke arrondissementen Oost-Vlaanderen en Eupen werden er vorig jaar geen enkele kabeldiefstal gepleegd. Dat blijkt uit cijfers van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, de federale politie en spoorwegmaatschappij NMBS.

"Het fenomeen is bijna gemarginaliseerd", concluderen zij. Het stelen van koperen kabels op het spoordomein was een paar jaar lang een heuse plaag. Het absolute hoogtepunt was 2012, toen er 1.362 kabeldiefstallen werden vastgesteld. Die diefstallen veroorzaakten gemiddeld meer dan 3 uur vertraging per dag.

Het "nationale actieplan kabeldiefstallen" dat begin 2013 werd gelanceerd, kon de trend keren. Het aantal feiten nam zienderogen af (tot 810 in 2013 en 217 in 2014). Vorig jaar daalde het aantal koperdiefstallen verder. Er werden nog 182 feiten vastgesteld, 16 procent minder dan in 2014 en "een historisch dieptepunt".

Opvallend is dat het fenomeen op bepaalde plaatsen wel moeilijker te bestrijden blijkt. Zo vonden zes op de tien koperdiefstallen plaats in de juridische arrondissementen Henegouwen (58 feiten) en Luik (49). Dan volgen Namen (21), Brussel (12), Luxemburg (11) en West-Vlaanderen (9).