Mobiliteit en Verkeer

Minister Weyts wil beter openbaar vervoer tussen Waasland en Klein-Brabant

door Nick De Backer, Stavros Van Halewyck

Minister van Mobiliteit Ben Weyts gaat maatregelen nemen om het openbaar vervoer tussen het Waasland en Klein-Brabant te verbeteren. Er komen extra bussen aan het station in Temse, en de dienstregeling zal beter op elkaar worden afgestemd.

Dat heeft hij gisteren gezegd op een vergadering met de burgerbeweging 'Haal De Lijn Over De Brug'. De actiegroep klaagt al jaren over de slechte verbindingen van het bus- en treinverkeer over de Scheldebrug.

Wie in het Waasland woont, maar in Bornem, Willebroek of Puurs werkt moet de auto nemen om naar het werk te rijden. Want met de bus geraak je maar moeilijk aan de andere kant van de Temsebrug. De N16 raakt daardoor stevig verzadigd. De burgerbeweging 'Haal De Lijn Over De Brug' heeft het probleem gisteren aangekaart bij minister Ben Weyts. De minister zal De Lijn vragen om extra bussen te voorzien aan het station van Temse.

"De bedoeling is dat elke bus die in Temse passeert, ook het station aandoet", zegt Dirk Smet van de actiegroep. "Eigenlijk is dat logisch. Maar door allerlei omstandigheden in veiligheid en budget is dat er nooit van gekomen. Dat is niet meer van deze tijd. Er rijden bussen genoeg, maar de afstemming op de dienstregeling van het spoor is niet goed en de bussen gaan de brug niet over. De minister wil daar verandering in brengen."

De kleinere gemeenten moeten dan weer beter bereikbaar worden door een nog te ontwikkelen kernnet. En er zou ook een eenheidstarief kunnen komen. Want wie nu de bus neemt van Tielrode naar het ziekenhuis van Bornem betaalt daarvoor 7 euro, en dat is veel te veel.

Minder goed nieuws viel er te rapen voor de sneltram van Willebroek naar Brussel. Die deadline stond op 2020, maar die zal niet gehaald worden.