Nieuws

Klachten over indringende geurhinder in Beveren

Bij de brandweer van Beveren zijn verschillende meldingen binnengelopen van geurhinder afkomstig uit de Waaslandhaven. "De geur is wellicht afkomstig van een schip dat de luiken heeft opengezet, of in het slechtste geval iets geloosd heeft", dat zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Ook mogelijke betrokken bedrijven werden gecontacteerd, maar geen enkel bedrijf maakte melding van een probleem. Op dit moment is er dus een sterk vermoeden dat de geurwolk afkomstig is van een schip. Tegen alle afspraken in, ventileren schepen af en toe hun ruimen op de Schelde. Daarbij kunnen dampen vrijkomen met een lage geurdrempel. Dat wil zeggen dat deze dampen zelfs in lage concentraties snel ruikbaar zijn."

"Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Onze milieudiensten hebben stalen genomen en zijn bezig met een onderzoek. Intussen heeft de indringende 'wolk' het grondgebied van Beveren verlaten, en trekt de geur nu voorbij Stekene en Sint-Gillis-Waas. De geur is geconcentreerd, maar neemt na verloop van tijd wel af in sterkte."

De geurhinder doet in mindere mate denken aan de ramp bij Total in 2005. "Toen scheurde een olietank in Kallo. De geur die daarbij vrijkwam was na enkele dagen zelfs tot in Maastricht waar te nemen."

Het zonale meetplan VICTIM werd geactiveerd. Het resultaat van deze metingen was negatief: er werden geen overschrijdingen van drempelwaarden vastgesteld. Bij echt sterke geurhinder raadt de gemeente Beveren aan om ramen en deuren te sluiten om onaangename geuren in huis te vermijden.

(Stavros Van Halewyck, foto: www.beveren.be)