Nieuws

Erfgoedgemeenschap Doel & Polder: "Beveren doet té weinig met erfgoed"

Erfgoedgemeenschap Doel & Polder vindt dat de gemeente Beveren te weinig doet voor het niet-beschermd bouwkundig erfgoed op zijn grondgebied. Dat zijn bouwwerken die niet wettelijk beschermd zijn, maar wel een grote historische waarde hebben en op de Vlaamse erfgoedlijst staan.

De organisatie haalt twee voorbeelden aan: een 19de-eeuwse langsschuur op het begin van de Oud Arenberg en het voormalig klooster in de Camermanstraat in Doel. Beide gebouwen vallen onder de bevoegdheid van de gemeente Beveren, maar worden volgens de erfgoedgemeenschap al jaren verwaarloosd.

"De schuur is eigendom van de gemeente Beveren en was tot voor een jaar nog in zeer goede staat. Jammer genoeg wordt er niets aan gedaan om het unieke gebouw te vrijwaren van schade door gure weersomstandigheden. De authentieke houten poort is er al maanden geleden uitgewaaid en er wordt niets gedaan om verder verval tegen te gaan. Het gebouw zou nochtans met enkele kleine ingrepen perfect kunnen dienst doen als een overdekte ontmoetingsplaats voor de mensen uit de gemeente", klinkt het.

Met het voormalig klooster is het volgens Doel & Polder nog erger gesteld. "Dat gebouw werd tot vorig jaar nog gebruikt voor allerhande culturele activiteiten. Maar nodige herstellingswerken worden al een jaar niet meer uitgevoerd. Het betreft een mooie site waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen zaten ondergedoken. Ook dat gebouw staat op de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed. Momenteel zit er al maanden een groot gat in het dak waar niets aan gedaan wordt. Volgens de erfpachtovereenkomst met de kerkfabriek behoort het nochtans tot de verplichtingen van de gemeente om hieraan iets te doen."

Erfgoedgemeenschap Doel & Polder vindt dat de gemeente Beveren een voorbeeldfunctie heeft in de manier waarop er met bouwkundig erfgoed wordt omgegaan. Daarvoor verwijst de erfgoedgemeenschap naar de beleidsbrief van de Vlaamse regering. De Erfgoedgemeenschap Doel & Polder vraagt de bevoegde schepen van Beveren dan ook om – in overeenstemming met de beleidsbrief van de minister - zijn verantwoordelijkheid op te nemen.

Erfgoedschepen Johan Smet (N-VA) laat alvast weten dat het voormalig klooster werd gesloten om veiligheidsredenen, maar dat ze er alles aan doen om het pand op korte termijn weer te openen. 


(Nick De Backer, foto: Karel Sterckx)