Economie

Ecocheques binnenkort ook voor onderhoud aankopen

Vanaf 1 maart kunnen we met onze ecocheques opnieuw wat meer zaken betalen. Het gebruik wordt uitgebreid naar herstelling en onderhoud van de ecologische producten die je met ecocheques kan kopen. Dat hebben de sociale partners beslist in de Nationale Arbeidsraad (NAR).

De lijst van ecocheque-producten focuste tot nu toe meestal op de aankoop en plaatsing van milieuvriendelijke producten. Vanaf maart wordt dat uitgebreid met het onderhoud en de herstelling ervan. Dat geldt bijvoorbeeld voor zonnepanelen, hoogrendementsketels, fietsen, energiemeters, roetfilters en lpg-installaties, zo blijkt uit de tekst van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die in de NAR gesloten werd.

"Het feit dat ecocheques kunnen dienen voor de betaling van onderhoud en herstelling van producten die eerder al met ecocheques aangekocht konden worden, draagt er toe bij dat milieuvriendelijke producten zo lang mogelijk gebruikt kunnen worden en voorkomt dus dat ze vroegtijdig worden afgedankt. Bovendien kan daarmee ook het verouderingsproces worden tegengehouden", stellen de sociale partners.