Economie

Briefje van 500 euro houdt op te bestaan

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt vanaf eind 2018 geen nieuwe biljetten van 500 euro meer. Het briefje ligt al langer onder vuur omdat de hoge waarde ervan toelaat om grote hoeveelheden cash discreet uit te wisselen. Een ideaal instrument voor corruptie, circulatie van zwart geld en financiering van illegale activiteiten.

Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V): "In de dagelijkse omgang wordt het briefje van 500 euro heel zelden gebruikt. Integendeel: het wordt meer gebruikt om iets te verbergen dan om iets mee te kopen. Niet voor niets is de bijnaam ervan de 'Bin Laden': je hoort erover spreken maar je ziet het nooit. De bezorgdheid dat deze grote bankbiljetten voornamelijk populair zijn bij mensen met minder goede bedoelingen zoals terroristen en criminelen leeft al een tijdje. Een uitdovingsscenario is een terechte beslissing."

Het uit de omloop nemen van het biljet van 500 euro kadert eveneens in de strijd tegen het financieren van terrorisme. Daarom is onder meer Frankrijk hevig pleitbezorger van de beslissing. De Duitsers zijn wat sceptischer en vrezen dat dit een eerste stap is richting cashloze maatschappij. "Een onterechte vrees," meent Vandenkendelaere. "De biljetten spelen sowieso al een verwaarloosbare rol in het dagelijks leven. En met het biljet van 200 euro beschikt de Eurozone nog steeds over een briefje met een hogere waarde dan het waardevolste dollar of pond-biljet."