Nieuws

Ros Beiaard is verlost van schimmels en beestjes

Het Dendermondse Ros Beiaard en de gildereuzen zijn eindelijk verlost van hun schimmels, houtworm en andere beestjes. Dat laat de provincie Oost-Vlaanderen weten.

Eind 2014 kreeg de provinciale depotconsulente van het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename de vraag om haar licht te laten schijnen over de toestand van de drie gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath en het Ros Beiaard, Unesco werelderfgoed. De reuzen en het Ros werden in een nogal vochtige kazerne bewaard. De provincie haalde haar collega's van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen erbij voor een inspectie.

"De monumentenwachters hadden goed en slecht nieuws", vertelt Jozef Dauwe (CD&V), gedeputeerde voor Erfgoed. "Het goede nieuws was dat sommige onderdelen veel ouder lijken dan gedacht, het slechte nieuws dat er naast houtworm, ook schimmel en motten aanwezig waren."

Per materiaalsoort zocht de monumentenwachter naar de beste manier om de houtworm, schimmel en de motten te verwijderen zonder het materiaal te beschadigen. Samen met de medewerkers van Stad Dendermonde stofzuigde ze de manen en het zadelkleed van het ros en de kleren van de reuzen, borstelden en ontsmette ze de lederen riemen en reinigde ze het zadel. Sluitstuk was een gasbehandeling tegen het ongedierte door een gespecialiseerde firma, gesubsidieerd via de dienst Erfgoed van de Provincie. Daarover brachten we in juni vorig jaar nog een reportage.

De provincie bevestigt nu dat de gasbehandeling zijn vruchten heeft afgeworpen en dat het erfgoed af is van schimmels en beestjes. Op advies van de Monumentenwacht worden het Ros en de reuzen voortaan ook afgeschermd bewaard. De ruimte wordt beter geventileerd en de luchtvochtigheid opgevolgd.