Justitie

Parket: "Treinramp Wetteren is volledig fout van overleden machinist"

Het onderzoek naar de oorzaak en de gevolgen van de treinramp in Wetteren is volledig afgerond. Dat laat het Oost-Vlaamse parket nu officieel weten. Volgens het gerecht is enkel en alleen de treinbestuurder verantwoordelijk voor het dramatische ongeval. De Nederlandse man overleed vorig jaar en kan dus niet meer worden vervolgd.

Kort na het ongeval van drie jaar geleden werden door de onderzoeksrechter in Dendermonde verschillende deskundigen aangesteld om de omstandigheden, de oorzaak van de ontsporing én de effecten ervan, te onderzoeken.

Nadat de deskundigen hun medisch en technisch verslag hadden opgemaakt, vroegen verschillende betrokken partijen nog bijkomend onderzoek aan, wat telkens door de onderzoeksrechter werd ingewilligd. Toen dat bijkomend onderzoek was afgerond, heeft de onderzoeksrechter het dossier gesloten.

Op 27 mei stelde het parket de eindvordering in het dossier op, waarbij ontslag van onderzoek wegens overlijden werd gevorderd. "Het ongeval is volledig en uitsluitend te wijten aan de fout van de treinbestuurder", luidt de conclusie van het openbaar ministerie. "Gezien de treinbestuurder overleden is, kan hij niet meer strafrechtelijk vervolgd worden. Daarnaast heeft het onderzoek duidelijk aangetoond dat geen technische of veiligheidstekortkomingen kunnen worden ten laste gelegd aan anderen dan de treinbestuurder."

Op 13 december komt de zaak voor de raadkamer in Dendermonde. Die zal beslissen wat er verder met het dossier moet gebeuren. Een strafzaak komt er dus al zeker niet, aangezien de machinist dood is. Een burgerlijk proces over de schadevergoedingen kan wel nog worden gevoerd.