Politiek

Nationale actiedag vakbonden, een overzicht

Vandaag betogen vakbonden tegen de besparingen bij de overheidsdiensten. Dat zorgt voor heel wat hinder. Om 8 uur stond er op de Vlaamse wegen goed 170 km file. Dat is iets drukker dan anders, maar doordat de ochtendspits vroeger op gang is gekomen, vallen de files op de stakingsdag goed mee.  Vooral het openbaar vervoer wordt getroffen door de actie:

De Lijnwinkel Gent Zuid is open van 7.00 uur tot 14.00 uur. De Mobiele Lijnwinkel zal niet uitrijden naar Ninove. In Antwerpen is er heel wat hinder. In de stad rijdt minder dan de helft van de bussen. Van de trams rijdt ongeveer 70%. Ook het treinverkeer wordt getroffen door de staking, niet alleen in Wallonië, er zijn ook heel wat treinen in Vlaanderen die niet rijden.

Mogelijk wordt op veel plaatsen het huisvuil niet opgehaald. Openbare instellingen en scholen zijn normaal open, al is het mogelijk dat enkele personeelsleden niet komen opdagen. Mogelijk ontvangt u vandaag ook geen post, want ook daar legt een deel van het personeel het werk neer vandaag.

Op de luchthavens zou er geen hinder zijn, de luchtverkeersleiders hebben geen stakingsaanzegging ingediend.