Politiek

Gemeente Haaltert is onbestuurbaar

De gemeenteraad van Haaltert heeft de gemeente onbestuurbaar verklaard. Meerderheidspartij Open en Liberaal keurde het voorstel van oppositiepartijen Open Vld en CD&V mee goed, zodat de onbestuurbaarheid een feit is. De oppositie had hiervoor een extra gemeenteraad samengeroepen.

De problemen tussen coalitiepartners N-VA en sp.a enerzijds en Open en Liberaal anderzijds slepen al langer aan. Volgens Gina Verbestel van Open en Liberaal was het vertrouwen er al een tijdje niet meer. Haar partij stemde op de vorige gemeenteraden soms mee met de oppositie in plaats van met haar coalitiepartners. "Ik had het graag anders gewild, maar het vertrouwen was weg", reageert Verbestel aan Het Laatste Nieuws. "Ik ben hiervoor niet over één nacht ijs gegaan."

Door het vaststellen van de onbestuurbaarheid kan er op termijn een nieuw gemeentebestuur komen. Het ziet ernaar uit dat die uit Open Vld, CD&V en Open en Liberaal zal bestaan. Coalitiepartijen N-VA en sp.a hebben het over een gebrek aan loyaliteit en visie, ten koste van elke inwoner. De twee partijen hopen nu dat provinciegouverneur Jan Briers zal bemiddelen. Zowel N-VA als sp.a willen het bestuursakkoord gewoon verder uitvoeren.

Meer vanavond, in het TV Oost Nieuws.