Nieuws

Doel: Aanvraag voor natuurcompensatiegebied ingediend

Waterwegen en Zeekanaal heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor het 'Gecontroleerd Gereduceerd Getijdengebied Doelpolder'. Dat is een natuurcompensatiegebied voor het geplande Saeftinghedok, waar Doel zou voor moeten wijken.

Concreet gaat het om een gebied dat 300 hectare landbouwgrond en de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg beslaat. Actiegroep Doel 2020 is niet te spreken over de ingediende aanvraag. "Dat het gebied er zal komen, is hoogst onwaarschijnlijk", aldus Jan Creve van Doel 2020. "In juli heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat de manier waarop de natuurcompensatieplannen zijn opgesteld, niet voldoet aan de Europese regelgeving. Bovendien is de kans aanzienlijk dat het gerepareerde gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Zeehavengebied Antwerpen' zeer binnenkort door de Raad van State van tafel wordt geveegd."

De Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) benadrukt echter dat er momenteel geen wettelijk kader bestaat om de werken stil te leggen. "We wachten nog steeds op de uitspraak van de Raad van State", legt MSLO-voorzitter Boudewijn Vlegels uit. "De aanvraag van Waterwegen en Zeekanaal is een logische stap in de plannen. Het is normaal dat die procedure op dit moment wordt opgestart."

Toch ziet Doel 2020 de vergunningsaanvraag vooral als een provocatie. "De aanvraag staat in schril contrast tot de geuite intenties van de Vlaamse overheid om via inspraak te komen tot een consensus", besluit Creve.