Nieuws

Aardappeloogst dreigt te mislukken door droogte

De aardappeloogst dreigt te mislukken door een al weken aanhoudende droogt. Daar waarschuwt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) voor. Ook andere oogsten lijden onder de droogte.

Door de droogte van de voorbije weken is de groei van onder meer aardappelen, maïs, gras, suikerbieten, knolselder en andere groenten stilgevallen. Een bijkomend probleem is dat door de harde grond niet meer kan worden gerooid.

Vooral bij aardappelen wordt het ronduit problematisch. "Normaal diende men al van half september volop bezig te zijn met het rooien, maar tot vandaag is er nauwelijks iets geoogst", waarschuwt het ABS. De komende weken wordt geen regen van betekenis voorspeld, en de periode dat het begint te vriezen komt ook dichterbij. Het ABS waarschuwt dat een mislukte oogst voor stijgende aardappelprijzen zal zorgen.

Ook de rundveehouders ondervinden problemen door de droogte. Er groeit minder gras, zodat er extra moet worden bijgevoederd en er dus extra kosten moeten worden gemaakt.

Wat zijn de gevolgen voor de Moese patat, het bekende streekproduct uit Moerzeke? We zoeken het uit. Een verslag, vanavond, in het TV Oost Nieuws.